HistorieIn 1986 is op het gebied van ontwikkelingshulp, onder de vlag van de Stichting Mensen Zonder Werk in het activiteitencentrum in Waalwijk, het kleding project “Poncho” gestart. Toen zijn een paar vrouwen op vrijwillige basis begonnen met de verkoop van tweedehands-kleding onder de naam Poncho. Een poncho is een kledingstuk dat bescherming biedt tegen kou en regen en in Zuid-Amerika veel wordt gedragen. Omdat de opbrengst van de tweedehandskleding bestemd was voor een project in Chili was de link met deze naam gauw gelegd.

De grondgedachte van Poncho is om onbetaald werk te combineren met een goed doel.        
Zo is er destijds een actie gestart om Chilenen zonder werk te helpen en werd in Curicó, een stad in Chili, een atelier, waar vrouwen op afbetaling een naaimachine konden kopen en ermee leerden omgaan, financieel gesteund.

Dit heeft ertoe geleid dat op 10 maart 1987 een paar vrijwiligsters, met ondersteuning van  gemeentelijke organisatie Mensen Zonder Werk, een klein magazijn en verkoopruimte in de Mr. Van Coothstraat  in Waalwijk hebben ingericht en met de verkoop van tweedehandskleding zijn begonnen. 

De winkel Poncho kreeg bestaansrecht.
In 2004 is de winkel Poncho naar de Stationsstraat 134 in Waalwijk verhuist en is in overleg met de Stichting Mozaïek Welzijn Waalwijk het besluit genomen om de  activiteiten van Poncho zelfstandig voort te zetten.

Daarvoor is in 2005 de Stichting Poncho officieel bij notariële akte opgericht en onder nummer 18080427 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Midden Brabant in Tilburg.
 
Poncho Waalwijk Anbi logo


Adres:
Stationsstraat 134 - 5141 GH WAALWIJK